Lake County Courthouse Expansion

Expanding the County's Judicial Facilities
Location: 
Waukegan, Illinois
Client: 
Lake County
Size: 
266,500 Square Feet
Year Completed: 
2017

Clark Construction expanded Lake County's judicial facilities to increase the efficiency of the justice system and support growth of the County's justice agencies.

Phase I included the construction of the new 215,000 square-foot Lake County Court Tower. Rising nine stories, the tower includes courtrooms, administrative offices, and jury assembly rooms and deliberation areas. Below grade, the tower features a basement level for restricted parking and a sub-basement central mechanical plant and connecting tunnel level.

During the second phase, Clark constructed a new tunnel below Washington Street, connecting the new Court Tower, the Babcox Justice Center, and the existing criminal courts building, as well as renovate and convert an existing elevated walkway over Washington Street to provide public access between the new and existing court facilities.

The final phase of the project included comprehensive renovations to three levels of the Babcox Justice Center along with renovation of the existing jail intake, booking, and kitchen areas.

The design of the new court tower uses glass and a light color precast to show transparency in the judicial process and flood the space with natural light. The new lobby provides at-grade pedestrian access, making the building more connected and open to the public. An elevated plaza is set at the building entry with a monumental aluminum composite panel (ACM) colonnade and aprotective ACM canopy above. At this entry, a porcelain tile rain screen facade extends the tile material cladding of the public elevator core out to the exterior.The curving glass curtain wall extends up the entire north face of the building providing panoramic views.The facade incorporatesan interior slanted soffit feature set back from the glass, illuminated by LED uplighting, enlivening the facade. Outer east and west courtrooms incorporate floor to floor curtain walls set behind each jury box.

Below Washington Street, a tunnel connects the county jail to the new courthouse tower and the existing courthouse facility. The tunnel provides a secure and efficient path for in-custody transfers and safe access for staff between the two court facilities.The existing bridge, previously clad in brick masonry, created a visual barrier above Washington Street. With the relocation of transfers to the new tunnel, the masonry cladding was removed from the existing bridge,  exposing the steel structure.  The new gateway was reclad with glass curtainwall, incorporating glass parapets and LED lighting design.

Awards: 
2019 ENR Midwest Award of Merit, Government/Public Building