New Adult Stanford Hospital

One of the World's Most Technologically-Advanced Hospitals
Clark’s depth of technical knowledge as well as their leadership and managerial skills, have nurtured a collaborative process that brought out the best of the architects and the subcontractors, with a resulting product that is technically sophisticated and unique.
Chan-li Lin, AIA, LEED AP, Director, Rafael Viñoly Architects
Location: 
Stanford, California
Client: 
Stanford University Medical Center
Architect: 
Rafael Viñoly Architects
Additional collaborations with Rafael Viñoly Architects :
Lee, Burkart, Liu, Inc.
Additional collaborations with Lee, Burkart, Liu, Inc.:
Contract Value: 
$807,700,000
Size: 
1,237,400 Square Feet
Year Completed: 
2017
Certification: 
LEED Silver (targeted)

Clark, as part of a construction joint venture is building the New Adult Stanford Hospital. The new facility will dramatically enhance capacity on the Stanford University Medical Campus, while allowing Stanford to accommodate new medical technology, meet updated seismic-safety requirements, and transform patient care.

Located on the Stanford University Medical Center campus and adjacent to the site of the current New Adult Stanford Hospital, the new facility features a flexible pavilion design with 368 patient rooms for a total of 600 patient beds. The project allows for additional single-patient rooms, which are linked to reduced infection rates.

The New Adult Stanford Hospital offers state-of-the-art imaging equipment, a new Level 1 Trauma Center (Emergency Department) three times larger in size than the current Emergency Department, and state-of-the-art surgical, diagnostic, and treatment rooms. The hospital will sit on a base isolation system and is designed to remain functional after an 8.0 magnitude earthquake.

The hospital’s design is based on a philosophy of patient-centered care. The facility will feature individual patient rooms with large windows that provide extensive natural light – proven to speed the healing process – and ample space for family members to gather and even spend the night. At the heart of the hospital will be a garden level that provides a quiet retreat for patients and families.

The facility also incorporates the latest in green technology to reduce the hospital’s environmental impact. There is a central courtyard and accessible roof gardens. Trees affected by the project construction are being boxed and stored for re-planting once the construction is complete. Stanford University is re-planting some of the trees at various points across campus. For the trees that must be removed, the mulch and chippings are intended for use on campus grounds and gardens help promote sustainability and a healing environment. In addition, some redwood trees are being harvested and the lumber will be incorporated into the trellis and garden elements of the new hospital projects.

Preconstruction

Clark, along with our joint venture partner, provided approximately 24 months of preconstruction services. Clark provided several cost estimates starting with an initial GMP budget, which was prepared using the Schematic Design Documents. The initial GMP budget was used to define a target budget that helped the project successfully progress the Design Document to a permit set. The GMP Permit Set Documents were used to determine the final GMP budget for the project.

The target budget was set at $800M and over 24 months of design development the final GMP amount was , which included the addition of a $14M low-voltage design package and significant client design changes over the three main podium levels.

Clark minimized more than $20M in changes during design development to just $7M. This significant cost savings was not the only benefit realized at the end of preconstruction. Clark also provided a reduced construction schedule, stamped and approved shop drawings allowing for zero deferred approvals with OSHPD which is very uncommon, and subcontractors with long-lead materials purchase orders in place.

Sustainability

The new hospital is aiming to achieve several sustainability goals, including: 

  • LEED Silver certification, 
  • energy and water efficiency, day-lighting,  displacement ventilation, and 
  • greenhouse gas emissions reduction.

The new hospital is part of the Stanford University Medical Center Renewal Project, which also includes the expansion of Lucile Packard Children’s Hospital and replacement of School of Medicine facilities.