Poly Canyon Village

Off-Campus Amenities, On-Campus Convenience
Not only did the Design Build Team [Clark] produce a high quality project, they reduced the overall project schedule by one year and even delivered a portion of the project early. I cannot say enough about the Clark Construction/Niles Bolton Design Build Team.
Joel Neel, Associate Director of Property Planning, Facilities Planning & Capital Projects, California Polytechnic State University
Location: 
San Luis Obispo, California
Client: 
California Polytechnic State University
Architect: 
Niles Bolton Associates
Additional collaborations with Niles Bolton Associates:
Contract Value: 
$250,000,000
Size: 
1,400,000 Square Feet
Year Completed: 
2009
Certification: 
LEED Gold

Poly Canyon Village is a 1.4 million square-foot residential housing community at California Polytechnic State University, San Luis Obispo (Cal Poly). The community has nine residential buildings and provides the school with 2,670 on-campus beds, nearly double the previous bed count. The design-build process, early collaboration, and creative construction solutions allowed the project team to complete the Poly Canyon Village project one year ahead of schedule.

Poly Canyon Village is divided into three neighborhoods, each with a distinct architectural style. A hub of residential activity, the village center includes campus housing administration offices, a recreational swimming pool, exterior and interior recreation activity areas, study rooms, a mail center, a knowledge center, and conference rooms. The main plaza, at the heart of the village center, includes outside seating and lawn areas with wireless internet. Strong connections between the indoor and outdoor activity spaces on the plaza have been provided through the use of large, operable, storefront windows. The project also includes two parking garages.

Design-Build

The project's success is a direct result of the design-build process. The design-build team collaborated – with itself, with the owner, and with subcontractors – from the project’s earliest stages. At the start of the project, the design-build team thoroughly re-evaluated the owner’s program needs. The team refined building systems, materials, and configurations to save money on the project. This integrated work style continued throughout construction. Ultimately, the project team completed Poly Canyon Village a year ahead of schedule. The design-build process helped reduce Poly Canyon Village’s construction schedule, enhanced its quality, and maximized its sustainability.

Sustainability

When it awarded the Poly Canyon Village project, Cal Poly expressed a desire to achieve LEED certification. The schematic bridging drawings, however, did not fully incorporate the necessary sustainable components. The design-build team worked closely with Cal Poly to not only meet this goal but exceed their expectations and earn LEED Gold through design elements and innovative uses of materials.

Awards: 
DBIA Western Pacific Region - Award of Excellence, Public Sector $15 Million+