H. Marcus Radin Conference Center at Clovis Community Medical Center

Promoting Medical Education
The Health & Education Conference Center is a great addition to our expansion project for our physicians, staff, and patients. It aligns with our mission to promote medical education and improve the health status of our Valley.
Craig Castro, CEO, Clovis Community Medical Centers
Location: 
Clovis, California
Client: 
Clovis Community Medical Centers
Architect: 
Henderson Architectural Group
Contract Value: 
$10,400,000
Size: 
25,000 Square Feet
Year Completed: 
2013
Sector: 
Expertise: 

The 25,000 square-foot Clovis Health and Education Conference Center houses administrative, office, classroom, and conference spaces, as well as a 3,000 square-foot, 216-seat auditorium.

The H. Marcus Radin Conference Center, located next to the parking structure and hospital’s main entrance, accommodates the education needs of physicians, employees, patients, and families. The center also is used for continued staff education and training, medical staff meetings, and a wide range of clinical educational conferences including those with nationally recognized speakers.

A fully-equipped training facility, the center features a 100-seat foyer, two computer training rooms, food service areas for catering needs, and technology that allows for streaming audio and video from the hospital's inpatient surgery suites. The project also features high-end interior finishes including stone, solid wood millwork, and LED lighting.

The new Health and Education Conference Center's glazing system is a unique dual insulated electrochromatic glass. This allows for color change when energized by an electrical current. The system may be manually manipulated or programmed to the direction of the sun. This relatively new technology cuts down on a building's energy consumption, helps to regulate the interior temperature, and creates a level of privacy for occupants of the facility.

The building's unique shape presented a production challenge for the electrochromatic glass manufacturer. The manufacturer ultimately determined that glass delivery would take longer than initially anticipated. In order to keep the project on schedule, the project team installed temporary false glazing on portions of the building still awaiting final glass. This allowed for final construction activities to commence and client-hosted events to proceed without issue. The final electrochromic glass pieces were installed once they were delivered to the site with no impact to the overall schedule.

The project team held weekly safety stand down meetings in which every worker on site participated. Clark had an exceptional safety record, working fifteen months and completing the job with zero lost-time accidents and zero recordable accidents.